fbpx

BOLEČINA V KRIŽU

Kaj morate vedeti?

Bolečina v križu je ena izmed najbolj pogostih težav, ki se pojavlja pri dveh tretjinah odraslih. Običajno gre za lažjo poškodbo, ki je posledica nerodnega giba, dviga težkega bremena ali hitrega zasuka, kjer se poškodujejo vezi in mišice v križu. V nekaj primerih pa je lahko posledica starostnih sprememb ali morda tudi zdrsa medvretenčne ploščice.

Simptomi

Bolečina v križu se lahko pojavi nemudoma in je močna ostra ali pa nastane postopoma kot topa in dolgotrajneša. Včasih se razširi v zadnjico in po zadnji strani stegen do podplatov. Prisotno je lahko tudi mravljinčenje ali občutek odrevenelosti. Vzroki so lahko nepravilni dvigi težjih predmetov, nosečnost, sedenje, mišični krči, starost, bolezni organov ali druge patologije.

Diagnostika

Vključuje fizični pregled, pregled zgodovine zdravstvenih stanj, vprašanja o bolečini ter tudi dodatne preiskave, kot so rentgen, MRI ali CT. Cilj diagnostike je ugotoviti vzrok bolečine in ustrezno zdravljenje.

Zdravljenje

Potrebna je celostna fizioterapevtska obravnava, kjer se poskrbi za krepitev globoke trebušne in hrbtne muskulature ter lajšanje bolečin s protibolečinsko terapijo, kot je tecar, laser, tens in manualna terapija.


Scroll to Top