fbpx

BURZITIS KOLKA

Kaj morate vedeti?

Burzitis je vnetje sloznika, ki se nahaja med kito in kostjo. Njegova naloga je, da blaži trenje med sklepnimi strukturami in izboljša kvaliteto giba. Sam uzork vnetja ni znan, tveganje pa povečajo fizične preobremenitve (travmatske poškodbe, tek…). Akutno se pojavi po visokem naporu ali točno določenih obremenitvah, zaradi mišičnih neravnovesij moči, mišičnih skrajšav, nepravilne hoje ter slabe stabilnosti trupa. Kroničen postane, kadar so bolečine prisotne več mesecev.

Simptomi

Prisotna je močna bolečina, ki se na začetku pojavi pri teku, hoji po stopnicah navzgor ali gibanju, ki zahteva veliko kolčnega gibanja. Pojavi se postopno in zmanjšuje gibljivost kolka. Širi se po nogi navzdol do kolena. V primeru stopnjevanja simptomov je bolečina lahko prisotna že pri hoji po ravnem, dolgotrajnem sedenju in mirovanju.

Diagnostika

Najbolj zanesljivi so klinični in palpacijski testi. Rentgensko slikanje izključi možnost zlomov, magnetna resonanca pa se uporabi, kadar je verjetnost diagnoze vprašljiva.

Zdravljenje

Zdravljenje se izvaja s fizioterapijo ob podpori nesteroidnih protivnetnih zdravil. Aktivnosti, kjer je kolk pretirano aktiven naj raje počakajo do zaključka rehabilitacije. V to kategorijo spadajo predvsem hitre spremembe smeri, teki, pritiski na zunanjo stran kolka in udarci. Fizioterapija skrbi za odpravljanje mišičnih nesorazmerij moči, stabilizacijo mišic kolka, izvaja se še frikcijska masaža in laserska terapija. 

Redko se uporabljajo tudi steroidne injekcije in operativno zdravljenje pri naprednih oblikah burzitisa. Če te težave ne zdravimo, pa lahko privede še do kalcinacij mehkih tkiv.

Scroll to Top