fbpx

POŠKODBA MENISKUSA

Kaj morate vedeti?

Poškodba meniskusa je najpogostejši razlog za operativni poseg na kolenu. Do poškodbe lahko pride zaradi akutnih poškodb pri športu ali degenerativnih procesov v kolenskem sklepu. Poškodba meniskusa lahko pride sočasno s poškodbo sprednje križne vezi in nestabilnostjo kolena.

Ločimo notranji (medialni) meniskus in zunanji (lateralni) meniskus. Pogostejše so poškodbe notranjega meniskusa. Poškodba meniskusa je odvisna od območja v katerem nastane in sicer jih delimo na:

-belo

-rdečo-belo

-rdeče

Rdeče območje je območje, ki je prekrvavljeno in se hitreje celi.

Simptomi

Simptomi poškodbe meniskusa so bolečina v kolenu na strani prizadetega meniskusa, boleči preskoki, oteklina, občutek nestabilnosti in omejena gibljivost.

Diagnostika

Diagnostika poškodb meniskusa se lahko opravi z anamnezo in fizičnim pregledom, rentgenskim posnetkom, magnetno resonanco ali ultrazvokom, pri čemer je najbolj natančen MRI.

Zdravljenje

Poškodbe meniskusa so večinoma operativno zdravljene in sicer gre za minimalno invazivno artroskopsko operacijo, kar pomeni pooperativno manj bolečin in hitrejšo rehabilitacijo.

Rehabilitacija je celostno, torej pacientu izvedemo protibolečinsko terapijo in ga naučimo pravilnega izvajanja vaj za pridobivanje gibljivosti in mišične moči.


Scroll to Top