fbpx

BURZITIS V KOMOLCU

Kaj morate vedeti?

Burzitis je izraz, ki opiše boleče stanje, ki prizadene majhne, s tekočino napolnjene vrečke imenovane burze. Te sluzne vrečke oz. sluzniki, ki se nahajajo med mišicami in kitami, med pripenjališčih kit in kostjo ali pod kožo. So blažilci sil, zmanjšujejo trenje in lajšajo gibanje.

Do burzitisa pride, ko se vrečka- burza vname. Vnetje pa posledično povzroča moteno delovanje okolnih mehkih tkiva in omejuje gibljivost. Najpogostejši simptomi burzitisa so bolečina, rdečina, oteklina in razdraženost komolca ob dotiku, ki se lahko pojavijo nenadoma ali postopoma ter se počasi povečujejo.

Do burzitisa v komolcu najpogosteje pride zaradi ponavljajočih se gibov, pa tudi položajev, ki pritiskajo na burze. Nastane lahko tudi, kot posledica okužbe ali poškodbe npr. pri močnem padcu.

Diagnostika

Obravnavo pričnemo s posvetom, ki vključuje natančno anamnezo, s katero se približamo vzroku za nastanek in se na ta način približamo njegovi odpravi. V sklopu posveta izvedemo tudi oceno stanja in klinično testiranje, ki omogočata pravilen pristop in optimalno določanje ciljev obravnave ter najboljši izbor terapevtskih tehnik in metod.

Zdravljenje

Priporoča se konzervativno zdravljenje, ki vključuje protibolečinsko zdravljenje ter vaje za odpravljanje nepravilnih vzorcev obkomolčnih mišic.

Scroll to Top