fbpx

ENDOPROTEZA KOLKA

Kaj morate vedeti?

Endoproteza kolka je umeten kolčni sklep, ki je vstavljen med kirurškim posegom, najpogosteje zaradi napredovane obrabe hrustanca ali artritisa. Začetek same obrabe povzročajo vnetja, razvojne motnje ali travmatske poškodbe.

Simptomi

Sprva je prisotna le bolečina v sklepu, ki se pojavi med hojo in povzroča šepanje, obraba hrustanca pa je blaga. Kasneje se bolečina pojavlja med mirovanjem, omejena pa je gibljivost sklepa. Obraba oteži hojo in druga vsakdanja opravila. 

Zdravljenje

V začetni fazi se opravi konzervativno zdravljenje s fizioterapevtsko vadbo, da okrepimo mišice kolka in zmanjšamo pritisk stegnenice v sklepno špranjo. S tem se tudi poviša toleranca na bolečino in časovno oddaljimo možnost operacije kolka. 

Pred samo operacijo naj pacient opravi 3 mesečni cikel specializirane vadbe za izboljšanje propriocepcije kolka, krepitev stegenskih in kolčnih mišic na način, da ne povzroča bolečine ter izboljša svojo telesno pripravljenost.

Po šestih do devetih mesecev po operaciji naj pacient prične z normalno telesno aktivnostjo, saj se takrat zaključi rehabilitacija. 

Hude bolečine blažimo z analgetiki in gibalnimi omejitvami pri vsakdanjih aktivnostih. Pred in po operaciji se zvaja konzervativno zdravljenje, ki ima najprej namen krepitve mišic in dviga telesne pripravljenosti, potem pa postopno sistematično priprave kolka na vračanje v vsakdanje aktivnosti.


Scroll to Top