fbpx

GLEŽENJ IN STOPALO

Gleženj in stopalo sta ključna dela spodnje okončine človeškega telesa, ki nam omogočata hojo, tek, skakanje in izvajanje različnih gibov. Gleženj je sestavljen iz golenice, mečnice in petnice ter je odgovoren za nosilnost teže telesa in gibanje. Gleženj je obdan s kitami, vezmi in mišicami, ki skupaj stabilizirajo sklep ter zagotavljajo moč in prožnost.

Stopalo je sestavljeno iz 26 kosti in 33 sklepov in je razdeljeno na tri dele: zadnji del stopala, srednji del stopala in prednji del stopala. Zadnje stopalo je sestavljeno iz pete in gležnjev, medtem ko srednje stopalo vsebuje ločni lok in nart, prednje stopalo pa sestavljajo prsti in pripadajoče kosti. Stopalo je opremljeno tudi s številnimi mišicami, kitami in vezmi, ki nadzorujejo njegovo gibanje in podpirajo njegovo strukturo.

Motnje in poškodbe gležnja in stopala so lahko precej pogoste in se lahko pojavijo zaradi različnih vzrokov, kot so prekomerna obremenitev, travma, bolezen ali slaba biomehanika. Nekatera pogosta stanja, ki prizadenejo gleženj in stopalo, vključujejo zvine, natege, zlome, plantarni fasciitis in tendinitis. Zdravljenje teh stanj lahko obsega od fizikalne terapije in rehabilitacijskih vaj do operacije.

Scroll to Top