fbpx

IŠIAS

Kaj morate vedeti?

Išias je največji živec v telesu, ki je širok kot moški palec in potuje od 4. ledvenega vretenca vse do stopal.  Ko slišimo, da ima nekdo Išias gre za skupek simptomov v spodnjih okončinah, ki izhajajo iz ishiadičnega živca.

Simptomi

Simptomi se lahko pojavljajo vse od zadnjice pa do stopal in sicer, kot občutek mravljinčenje, pekoče bolečine in mišične šibkosti v spodnjih okončinah. Simptomi so odvisni od stopnje kompresije živca. Pri najbolj napredovanih kompresijah pa lahko pride do padajočega stopala. Vzroki zaradi katerih lahko pride do utesnitve ishiadičnega živca so nespecifične bolečine, diskus hernia, degenerativne bolezni diskov, spondilolisteza in spinalna stenoza.

Diagnostika

Fizični pregled: Zdravnik bo opravil pregled, da bo preveril vaše mišice in živce, da bo ugotovil, kje je vzrok bolečine.

Anamneza: Zdravnik bo zahteval podrobnosti o vaši bolečini, vključno z njeno lokacijo, trajanjem in intenzivnostjo.

Nevrološki pregled: Zdravnik bo preveril vaše reflekse, mišično moč in občutljivost na dotik in bolečino.

Radiografije: Rentgenski žarki, MRI ali CT skeniranje se lahko uporabijo za pregled hrbtenice in živcev.

Elektromiografija (EMG): Ta test preverja funkcijo živcev in mišic s pomočjo električnih signala.

Zdravljenje

Zdravljenje simptomov je odvisno od vrste in progresije degeneracije, ki  jih povzroča.  Zapomnimo si, da išias ni bolezen temveč le ime za simptomatiko, ki spremlja degenerativne spremembe v hrbtenici. Išias prvotno zdravimo z protibolečinsko instrumentalno fizioterapijo in ustreznim vadbenim programom. Če se stanje v obdobju 6 mesecev ne izboljša, predlagamo kirurško zdravljenje.


Scroll to Top