fbpx

DISPLAZIJA KOLKA

Kaj morate vedeti?

Displazija kolka je anatomska nepravilnost, ki se pojavi v razvoju na stegnenici ali sklepni špranji na medenici. Posledica tega sta nestabilnost kolka, povečano tveganje za popolni ali nepopolni izpah kolka ter napake pri zakostenevanju hrustanca. Taki pacienti imajo tudi višjo nagnjenost k obrabi sklepa.

Simptomi

Prvi simptomi zajemajo občutek utrujenosti po daljših obremenitvah, kasneje pa se pojavi še bolečina v dimljah in šepanje. V pirmeru, da je bolečina prisotna med mirovanjem, gre že za obrabo sklepa. Specifična bolečina se najprej pojavi pri določenih kotih, kasneje pri celih gibalnih vzorcih. Displazičen kolk je v primerjavi z zdravim bolj gibljiv v zunanji rotaciji in manj gibljiv v upogibu in notranji rotaciji. Včasih lahko privede do zdrsa glavice stegnenice iz sklepa. Prizadeta noga je ponavadi daljša, pojavljajo pa se tudi nepravilni vzorci hoje in teka ter telesne drže.

Diagnostika

Prej ko zdravnik zazna displazijo kolka, boljši je potek rehabilitacije. Najbolj zanesljivo slika nam da rentgensko slikanje.

Zdravljenje

V zgodnji fazi naj pacient začne s čim hitrejšo prilagojeno fizioterapijo za krepitev stabilizatorjev kolka in njegovo gibljivostjo v vseh smereh. Kasneje je potreben operativni poseg ter kineziološka vadba za preprečevanje mišične atrofije in hitrejšo regeneracijo.

Scroll to Top