fbpx

UTESNITVENI SINDROM RAME

Kaj morate vedeti?

Pojavi se ob stiku mehkih struktur (narastišča mišic, tetiva mišice supraspinatus, burza in sklepna ovojnica) v prostoru med glavo nadlahtnice in akromionom. Utesni se tetiva mišice supraspinatus ob burzo ali tetivo dolge glave bicepsa.

Vzrok je mišično nesorazmerje moči in slaba telesna drža. Največkrat gre za šibkost mišic supraspinatus in infraspinatus ter premočno mišico delotoideus, ki premakne glavo nadlahtnice proti akromionu. To privede do omejene gibljivosti in večjega trenja med strukturami. Trenje povzroči vnetje in bolečino.

Simptomi

Značilna je topa in obstojna bolečina, ki je močnejša ponoči in se širi po vrtu in po roki navzdol. Omejena je gibljivost, mišična moč je šibka, sklep lahko poka ali pa je boleč samo pri enem gibu.

Diagnostika

Diagnozo potrdijo klinični testi, magnetna resonanca in ultrazvok.

Zdravljenje

V začetku fizioterapije izvajamo manualne tehnike ob instrumentalni podpori, da povečamo gibljivost rame in zmanjšamo pritisk v prostoru. Nadaljujemo z vadbo za izboljšanje telesne drže ter odpravo mišičnih nesorazmerij z uporabo specialnih vaj. Z njimi okrepimo oslabljene mišice in raztegnemo skrajšane ter naučimo pravilno gibanje lopatice. 

Scroll to Top