IZPAH RAME

Kaj morate vedeti?

Zaradi svoje nestabilne anatomije pogosto pride do izpaha rame pri padcih in športnih aktivnostih. Vzrok je najverjetneje travma med gibanjem rame nad višino glave (meti, udarci) ali pri kombinaciji padca na roko in zdrsa. Pride pa lahko tudi do spontanih izpahov rame, kadar so mišice, vezi in ligamenti šibki.

Največkrat se pojavi izpadh na sprednjem delu, včasih pa so še prisotni zlomi. Pogosto je posledica izpaha tudi poškodba rotatorne manšete.

Izpahi se ob nepravilnem zdravljenju in vzdrževanju stanja lahko ponavljajo, kar na dolgi rok povzroča artrozo sklepa.

Simptomi

Vidna je deformirana oblika sklepa. Prisotna je ostra bolečina v vseh smereh gibanja, mišične moči ni, gibljivost pa je omejena.

Diagnostika

Rentgensko slikanje, magnetna resonanca in klinični pregled potrdijo poškodbo, hkrati pa preverijo, ali je poškodovano tudi okoljsko tkivo (vezi, ligamenti, kosti, sklepne ovojnice).

Zdravljenje

Zdravnik najprej vrne sklep v naravni položaj in priporoči 7 dnevni počitek. Prvi izpah se zdravi konzervativno, drugi pa poveča možnost ponovitve poškodbe in se ponavadi svetuje operativno zdravljenje.

Fizioterapija povrne ramenskemu sklepu normalen obseg gibanja, izboljša njegovo stabilnost in zmanjša možnost ponovitve poškodbe ter vrne moč v osnovnih smereh gibanja.

Scroll to Top