fbpx

KALCINACIJA RAME

Kaj morate vedeti?

Gre za nabiranje kalcijevih kristalov v slabo prekrvavljeni tetivi. Tveganje za nastanek kalcinacij povišajo sladkorna bolezen, predhodna poškodba katerega koli dela rame, nepravilna telesna drža in daljša imobilizacija po poškodbi rame. Kalcinacija je lahko degenerativna (značilna za starejše ljudi kot posledica izgube kolagenskih vlaken in nastanka mikropoškodb) ali reaktivna (posledica poškodb, težav s ščitnico ali drugimi prej naštetimi dejavniki). 

V primeru, da se kalcinacija ne zdravi ustrezno, lahko privede do sindroma zamrznjene rame.

Simptomi

Mirovanje in negibanje rame povečata bolečino, močna je tudi bolečina ponoči, še posebno, če pacient leži na prizadeti rami. Bolečina je ostra, najbolj omejeno pa gibanje roke nad glavo. Pacienti raje stojijo kot ležijo. 

Bolečina je prisotna na sprednjem in zadnjem delu rame, seva pa v nadlaht ali celo čez komolec v zapestje. 

Diagnostika

Najbolj zanesljiv je ultrazvok, ki določi lego in velikost kristalov.

Zdravljenje

Največkrat je zdravljenje konzervativno, v redkih primerih pa tudi kirurško. Najuspešnejša metoda so udarni valovi ob aktivni mobilizaciji in krepitvi rotatorne manšete. Uporaba TECAR terapije in laserja pa delujeta še protibolečinsko. V zadnji fazi se uporablja še krepitev moči pri potiskih in potegih nad glavo, da v največji meri zmanjšamo možnost ponovitev kalcinacije.

Scroll to Top