fbpx

KARPALNI KANAL

Kaj morate vedeti?

Sindrom zapestnega prehoda je utesnitev medialnega živca v zapestju. Medialni živec oživčuje prve tri prste in del prstanca ter male mišice na palčevi dlani. Skozi zapestni prehod prehaja skupaj s kitami, ki upogibajo prste. 

Sindrom karpalnega kanala pri večini bolnikov nastane brez jasnega vzroka. Pogosteje se zgodi pri ženskah srednjih let, v nosečnosti, pri bolnikih s sladkorno boleznijo, s sklopu revmatoidnega artritisa in pri boleznih ščitnice. Utesnitev živca pa lahko povzročijo tudi vnetje kitnih ovojnic, zlomi  v zapestju ali degenerativne bolezni zapestnega sklepa. 

Simptomi

Simptomi, ki jih bolniki zaznajo so bolečina, ki se lahko širi iz zapestja v podlaht,  spremenjen občutek za dotik v vseh prstih razen mezinca, odrevenelost, mravljinčenje, ki se poveča ponoči ali če zapestje dalj časa držimo v iztegnjenem položaju.

Diagnoza

Diagnoza karpalnega kanala se potrdi z nevrofiziološko preiskavo EMG, ki oceni prevodnost medialnega živca in stopnjo zožitve zapestnega prehoda.


Zdravljenje

Priporočljivo je izogibanje stalnim ponavljajočim gibom z rokami ter dejavnostim pri katerih je zapestje v skrajno upognjenem ali iztegnjenem položaju. Pri začetnih oblikah je zdravljenje neoperativno z opornicami v razbremenjevalnem položaju zapestja, ki jih bolnik nosi preko noči. Pacientu se oblikuje tudi program posebnih vaj za raztezanje in lajšanje bolečin.


Scroll to Top