fbpx

NESTABILNOST RAMENSKEGA SKLEPA

Kaj morate vedeti?

Nestabilnost rame pacient opazi kot nezmožnost ohranjanja nadlahtnice v sklepni špranji lopatice med gibanjem. Nastane ob poškodbah stabilizatorjev rame pri šibkih, degeneriranih ali poškodovanih mišicah rotatorne manšete. Njen vzrok za nastanek pa je lahko tudi travmatska raztrganina ali nateg ligamentov.

Simptomi

Pacient občuti nestabilnost tako v ramenskem sklepu kot v lopatici, spremenjeno pa ju tudi njuno gibanje in drsenje. Povečano je tveganje za izpah rame in ob neustrezni krepitvi mišic rotatorne manšete se tveganje za ponavljanje izpahov še dodatno okrepi.

Diagnostika

Zdravnik bo preveril mišično moč, obseg gibov in zgodovino možnih poškodb rame. Magnetna resonanca in CT izločita možnost ostalih poškodb sklepa.

Zdravljenje

Zdravljenje je sprva konzervativno s fizikalno terapijo za okrepitev šibkih mišic ter pospeševanje zdravljenja z uporabo laserja ali TECAR terapije. Specialna vadba opravlja še mišična nesorazmerja in nauči pravilno gibanje lopatice pri gibanju rame. Če se izpahi ponavljajo, se uporabi kirurška metoda. 

Scroll to Top