fbpx

OSTEOPOROZA

Kaj morate vedeti?

Osteoporza je bolezen kosti za katero je značilna postopna izguba mineralne gostote kosti in mreže kolagenske strukture, ki se izraža kot krhkost kosti.

Simptomi

Osteoporoza je bolezen starejših in se večinoma pojavlja po 50. letu starosti. Osebe z osteoporozo imajo veliko tveganje za zlome kosti in sicer se najpogosteje zlomijo vretenca, kolk ali roka tik nad zapestjem. 

Diagnostika

DEXA skeniranje: DEXA meri gostoto kosti in je najbolj natančen test za diagnosticiranje osteoporoze.

Ultrazvok kosti: Ta test uporablja ultrazvok, da preveri gostoto kosti.

Krvne preiskave: Krvni testi se lahko izvedejo, da se ugotovi ravni kalcija in vitamina D.

Rentgenski žarki: Rentgenski žarki se lahko uporabijo za preverjanje gostote kosti v določenih kosteh, kot so kolena, kolki ali ramena.

Zdravljenje

Krepitev hrbtnih mišic – močne hrbtne mišice so za pravilno držo, gibljivost in ravnotežje zelo pomembne, saj pomagajo preprečevati padce in zlome hrbtenice. Prilagojena vadba je tista, ki pomaga upočasniti redčenje kostne mineralne gostote, ohranja primerno aktivnost mišičnega sistema in ohranja stabilnost sklepov. Vadba vključuje tudi vzdrževanje aerobne kondicije, pridobivanje mišične moči in zavedanje položaja telesa v prostoru.

Poleg vadbe, ki vam jo pri nas pripravijo specialisti vam svetujemo tudi uživanje prehranskih dodatkov ter opustitev faktorjev (prekomerna telesna teža, kajenje, alkohol, nevarna zdravila), ki pospešujejo izgubo kostne mase.

 


Scroll to Top