PIRIFORMIS SINDROM

Kaj morate vedeti?

Piriformis sindrom je težava ishiadičnega živca, na katerega pritiska preveč napeta mišica piriformis. Razlog za ta pritisk leži v šibkosti stabilizatorjev kolka ter zunanjih rotatorjev, zato njihovo vlogo prevzame piriformis. Največkrat se pojavi po dolgotrajnem sedenju, povečani ledveni lordozi, nepravilno povečani mišici piriformis, brazgotinjenju, razvojnim napakam živčevja, po intenzivnih športnih aktivnostih, patologije sklepov hrbtenice in kolkov ter po poškodbah vezivnega tkiva v medenici.

Pogost je pri tekačih, kolesarjih, dvigovalcih uteži in fitneserjih, ki ne skrbijo za zadostno gibljivost primikalk in moč odmikalk kolka. 

Simptomi

Gre za ostro močno bolečino v področju kolka in ledvenega dela, ki seva navzdol po nogi. Najmočnejša je v predelu zadnjice, napetost piriformisa pa lahko čutimo s palpacijo. Moč odmika in zunanje rotacije kolka je manjša, pacient pa lahko občuti drevenenje po zadnji strani noge, prisotnost bolečine po dolgotrajnem sedenju in vstajanju iz sedečega položaja. Daljši sprehod še dodatno poveča bolečino.

Diagnostika

Za potrditev diagnoze se uporabi diferencialna diagnoze, kjer se izloči možnost ostalih pataološki stanj. Ultrazvok je najbolj zanesljiv, saj pokaže spremembo v sami obliki mišice piriformis.

Zdravljenje

Zdravljenje je konzervativno, kjer se s fizioterapevtsko vadbo odpravlja vzroke za nastanek problema. Izvajajo se vaje za izboljšanje mobilnosti kolka, sproščanje mišičnega in fascijskega tkiva, masaže globokih tkiv in udarni valovi z manjšo jakostjo. Odpraviti je potrebno tudi mišično neravnovesje, in izboljšati mehaniko gibov, ki jo je sindrom pokvaril.

Operacije so redke, razen v primerih, da je prisotna še intervertebralna kila.

Scroll to Top