fbpx

POŠKODBE KIT ROTATORNE MANŠETE

Kaj morate vedeti?

So pogost vzrok bolečin v ramenskem sklepu, največkrat zaradi slabe moči mišic, degeneracije, preobremenitve ali kot posledica padcev, udarcev in mišičnega nesorazmerja moči. 

Simptomi

Največkrat se poškoduje mišica supraspinatus, prepoznamo pa jo kot bolečino, ki se spreminja po lokaciji in intenzivnosti, spremlja pa jo šibkost v smeri, ki ga izvaja poškodovana mišica. Boleča je tudi zunanja površina nadlahtnice, predvsem pri izvedbi gibov nad glavo. Zmanjšan je obseg giba, bolečina pa je prisotna lahko tudi ponoči.

Diagnostika

Rentgensko slikanje preveri, ali je prisotna tudi kakšna kostna poškodba, magnetna resonanca preveri notranjost sklepa, ultrazvok pa prikaže področja vnetij in natrganin. V nekaterih primerih je potrebna tudi CT ali MR artrografija.

Zdravljenje

Zdravljenje je večinoma konzervativno po postopku počitka, odprave vnetja ter postopno fizioterapevtsko vadbo, ki okrepi prizadete gibe in zmanjša mišično nesorazmerje moči. Operacija je potrebna pri popolnem pretrganju tetiv rotatorne manšete za mlajše ljudi.

Scroll to Top