fbpx

POŠKODBE LABRUMA KOLKA

Kaj morate vedeti?

Labrum je obroč hrustanca, ki se na nahaja v sklepni špranji medenice in služi povečanju sklepne površine med stegnenico in medenico. Blaži trenje in pritiske ter varuje kolk pred obrabo hrustanca. Poškodbe labruma so posledice različnih razvojnih patologij in degenerativnih obolenj. Lahko pa jo povzroči tudi padec, nalet na kolka ali kronična preobremenitev. Poškodba kolka vodi v pospešen nastanek artroze.

Simptomi

Sama poškodba nima izraženih simptomov. Ti se pojavijo šele, ko je prisotna še degenerativna sprememba, ki povzroča bolečine ali omejitve gibljivosti sklepa. V tem primeru pride do bolečine v dimljah, na sprednji strani kolka in globoko v sklepu. Daljša hoja, statične sedeče in stoječe drže še povečajo intenzivnost bolečine. Znak poškodbe se občuti kot zatikanje sklepa in zvoke klikanja med gibanjem, občutek nestabilnosti, manjša gibljivost in okornost.

Diagnostika

Magnetna resonanca pokaže stanje mehkih tkiv v kolku, rentgensko slikanja pa izloči možnosti za zlom kosti.

Zdravljenje

Kirurško zdravljenje z artroskopijo, saj se labrum ne celi sam od sebe. Manjše poškodbe zdravimo konzervativno z uporabo specialnih vaj za povečanje stabilizacije sklepa, odpravimo mišično nesorazmerje moči in izboljšamo vzdržljivost v moči mišic. 

Scroll to Top