fbpx

PROTRUZIJA DISKA

Kaj morate vedeti?

Protruzija diska je izraz, ki poimenuje tip herniacije medvretenčnega diska hrbtenice. Pomeni izbočenje jedra diska navzven oziroma izbočenje zunanje stene medvretenčne ploščice. Odvisno od velikosti izbočenja in mesta, kjer se je pojavila protruzija lahko pričakujemo tudi različne simptome.

Do protruzije diska lahko pride kjerkoli v hrbtenici, najpogosteje pa v vratu ali v spodnjem ledvenem delu hrbtenice.

Dejavniki tveganja za nastanek so nepravilno dvigovanje bremen, obremenitve z veliko ponavljajočimi gibi, sedeče delo, degenerativne spremembe hrbtenice, padci, prometne nesreče, povečana telesna teža in odsotnost telesne aktivnosti.

Simptomi

Ob pojavu protruzije diska se v začetni fazi simptomi kažejo, kot huda bolečina z omejeno gibljivostjo, mišično zakrčenostjo in kasneje tudi nevrološke okvare, kot so manjša prevodnost živca, ki je utesnjen, izguba mišične moči in spremenjeno zaznavanje senzibilitete.

Zdravljenje

Ko začnemo z obravnavo najprej izvedemo posvet, ki zajema natančno anamnezo, oceno stanja in klinično testiranje. Na ta način pridobimo nujno potrebne informacije o nastanku in razvoju težav, hkrati pa nam omogoči primeren in kvaliteten izbor terapevtskih tehnik in metod za pričetek terapij. 

Pri sami terapiji uporabimo različne vrste manualnih tehnik, s katerimi poskrbimo za obravnavo mehkotkivnih in sklepnih struktur. Aktivni del terapije zajema edukacijo in korekcijo gibalnih vzorcev glede na potrebe in obremenitve posameznika. 


Scroll to Top