fbpx

RAMA

Ramenski obroč je sestavljen iz več sklepov, ki skupaj s kitami in mišicami omogočajo širok razpon gibanja v roki – od praskanja po hrbtu do metanja žoge. Rama predstavlja pravi okrogli sklep, ki je najbolj gibljiv sklep v človeškem telesu.  Skupina štirih mišic in njihovih kit, imenovana rotatorna manšeta, daje rami širok obseg gibanja. Te mišice pokrivajo glavo kosti nadlakti in se pritrdijo na lopatico.

Oteklina, poškodba ali spremembe kosti okoli rotatorne manšete lahko povzročijo bolečine v rami. Morebitno bolečino v rami lahko začutite, ko dvignete roko nad glavo ali jo premaknete naprej ali za hrbet.

  • Vnetje tetive (burzitis ali tendinitis) ali raztrganje tetive

Burze so majhne, s tekočino napolnjene vrečke, ki se nahajajo v sklepih po vsem telesu, vključno z ramo. Bursitis se pogosto pojavi v povezavi s tendinitisom rotatorne manšete.

Tetiva je močno elastično tkivo, ki povezuje mišico s kostjo. Večina tendinitisa je posledica vnetja kite. Včasih lahko pride do kalcifikacije tetive, ki tudi povzroča omejitve gibljivosti in bolečino. Do bolečine pride, ko zgornji del lopatice (akromion) pritiska na tetivni kalcinat, če roko dvignemo stran od telesa.

  • Nestabilnost

Nestabilnost ramena se pojavi, ko je glava kosti nadlakti potisnjena iz ramenske votline. To se lahko zgodi kot posledica nenadne poškodbe, šibke muskulature ali prekomerne uporabe.

  • Artritis

Bolečine v ramenih so lahko tudi posledica artritisa. Simptomi, kot so oteklina, bolečina in okorelost, se običajno pojavijo v srednjih letih. Osteoartritis se razvija počasi in bolečina, ki jo povzroča, se sčasoma poslabša.

  • Zlom (zlomljena kost)

Zlomi rame pri starejših bolnikih so pogosto posledica padca s stoječe višine. Pri mlajših bolnikih zlome ramenskega sklepa pogosto povzroči poškodba z visoko energijo, kot je prometna nesreča ali kontaktna športna poškodba.

Scroll to Top