fbpx

SINDROM POKANJA V KOLKU

Kaj morate vedeti?

Je nenevarno stanje, ki ne povzroča bolečine, vendar pa pacientu daje neprijeten občutek, ker sklep občutno in slušno poka. Pojavi se pri dolgotrajnih prisiljenih držah, pri segrevanju in aktivaciji tkiva pa pokanje izgine. Sliši se premik vlaken iliotibialnega trakta ob kostnih izboklinah. Gre za trenje med omenjenimi strukturami.

Simptomi

Slišno in občutno je pokanje v sklepu, redko pa je stanje lahko tudi posledica poškodb hrustanca. V tem primeru bi pacient občutil zraven še bolečino in grobo gibanje v sklepu. Možen vzrok je lahko tudi poškodba labruma v sklepni špranji na medenici, vendar so v tem primeru prisotne še bolečine, gibljivost je omejena, sklep pa zateka.

Diagnostika

V primeru bolečine in otekline se izvede slikanje z magnetno resonanco, pacientu se pa svetuje, da se izogiba dejavnosti, ki mu povzročajo težave.

Zdravljenje

Fizioterapija temelji predvsem na zmanjšanju mišičnih nesorazmerij moči in raztezanjem zakrčenih mišic. V primeru bolečin in oteklin pa se uporablja še instrumentalna podpora, ki pospeši rehabilitacijo.

Scroll to Top