fbpx

SKOLIOZA

Kaj morate vedeti?

Skolioza je stranska ukrivljenost hrbtenice z rotacijo vretenc. Pogosto se prvič pojavi že v otroštvu, lahko v obdobju najstništva ali pa je prirojena. Za opis ukrivljenosti se najpogostejše uporablja sinonim črke C.

Natančnega vzroka nastanka še ni znanega, vendar pogostokrat najpogostejši vzrok pripisujejo genetskim dejavnikom. Velikokrat pa je skolioza lahko posledica tudi nekaterih živčno-mišičnih obolenj, prirojenih napak, prejšnjih operacij na prsnemu košu v obdobju dojenčka, poškodb ali okužb hrbtenice in nenormalnosti hrbtenjače.

Simptomi

Simptomi skolioze so ukrivljenost hrbtenice (neenakomerno visenje oblačil), spremembe hoje, bolečine, težave z dihanjem in zmanjšan obseg gibanja.

Diagnostika

Pred zdravljenjem skolioze je priporočeno rentgensko slikanje hrbtenice (RTG) ter pogovor s specialistom, ki določi tip krivine, stanje fizioloških krivin ter stopnjo skolioze. 

Zdravljenje

Skolioze z zamikom med 10 in 20 stopinj se opazuje, če skolioza doseže zamik med 20 in 45 stopinj se zdravi s konzervativnim pristopom ambulantne fizioterapije ter terapevtske vadbe, ki je individualno prilagojena glede na stanje hrbtenice. Pri skoliozah večjih od 45 stopinj se izvaja kirurško zdravljenje.

Scroll to Top