fbpx

SLAP LEZIJA

Kaj morate vedeti?

Gre za poškodbo zgornjega dela labruma (sklepne čašice) rame. Labrum je vezivno-hrustančno tkivo, ki ima nalogo, da poveča sklepno površino med nadlahtnico in lopatico ter pomaga pri stabilnosti sklepa. Nanj se narašča tetiva dolge glave bicepsa in deluje kot stabilizator rame na sprednji strani. Pri poškodbi tetiva bicepsa poškoduje labrum, kar imenujemo SLAP lezija. Najpogostejši vzrok so ponavljajoči gibi nad glavo (rokomet, tenis, odbojka…), padci na iztegnjeno roko ali direktno na ramo ter direktni udarci v ramo.

Simptomi

Bolečina je topa in pacient jo težko določi v notranjosti sklepa. Bolj se izraža na sprednjem delu rame, pojavi pa še šele daljši čas po nastanku poškodbe. Pacient lahko začuti preskok, med gibanjem pa se sliši pokanje in škrtanje sklepa. Zmanjša se gibljivost sklepa, mišice pa oslabijo.

Diagnostika

Klinični testi potrdijo prisotnost slap lezije na kliničnem pregledu, magnetna resonanca pa potrdi diagnozo.

Zdravljenje

V prvih treh mesecih po poškodbi se najprej opravi konzervativno zdravljenje, da se zmanjša bolečina in vnetje, rami pa se povrne gibljivost in okrepi oblopatične in ramenske mišice. Prav tako posebne stabilizacijske vaje izboljšajo aktivno in pasivno stabilnost ramenskega sklepa. 

Če se stanje po treh mesecih ne popravi, se svetuje operacija, ki je ponavadi artroskopska.

Scroll to Top