fbpx

TEKAŠKO KOLENO

Kaj morate vedeti?

Tekaško koleno ali iliotibialni sindrom velja za eno najpogostejših tekaških poškodb in nastane, kot posledica trenja med distalnim delom iliotibialnega trakta in lateralnega izrastka stegnenice. Trenje je največje pri kotih v kolenu med 20 in 30 stopinj, ko iliotibialni trakt potuje čez lateralni kondil stegnenice. Problem se pri tekačih pojavi zaradi prej opisanega kota, saj je takšen tudi običajen kot v kolenu pri stiku stopala s podlago v tekaškem koraku.

Simptomi

Tekaško koleno prepoznamo, kot bolečino na zunanji strani kolena na področju lateralnega epikondila stegnenice. Predel je na dotik boleč. Bolečina se poveča v stoječem položaju, ko koleno iztegnemo do kota 30 stopinj.

Diagnostika

Diagnostika tekaškega kolena običajno vključuje anamnezo in fizični pregled, rentgenski posnetek, MRI, ultrazvok ter funkcionalne teste, ki omogočajo zdravniku ugotovitev vzroka težave in predpisovanje primernih ukrepov zdravljenja.

Zdravljenje

V prvih fazah zdravljenja svetujemo počitek in hlajenje z ledom. Če se stanje ne umiri je potrebno sestaviti ustrezen program za pacienta, ki vključuje pravilno izvajanje vaj za moč in raztezanje ter manualno terapijo. 

Fizioterapevt prvo naredi temeljito analizo spodnjega uda in ledvene hrbtenice, upošteva odnose mehkih tkiv, položaj sklepov in posledično kompenzacije. V nadaljnji obravnavi z uporabo različnih tehnik sprosti določene prenapete ali skrajšane  mišične skupine in pomaga pri izboljšanju položaja stopala, rotacije golenice in stegnenice, položaja kolen, kolka.

Za uspešno zdravljenje je izrednega pomena prilagojen program z vajami usmerjenimi v aktivacijo in krepitev moči štiriglave stegenske mišice, mišic kolka in stabilizatorjev medenice.

Scroll to Top