UTESNITVENI SINDROM KOLKA

Kaj morate vedeti?

Gre za posledico nepravilnih anatomskih položajev kolka med glavo stegnenice in medenico. Je stanje pred pojavom artroze in je produkt dolgotrajnega zadevanja dela stegnenice ob rob sklepne jamice na medenici zaradi prirojenih anatomskih odstopanj. Poznamo dva tipa utesnitev: tip I (posledica nepravilne oblike glavice stegnenice) in tip II (posledica pregloboke sklepne špranje na medenici in omejitve gibanja).

Simptomi

Bolečina je prisotna predvsem v dimljah pri izvedbi upogiba kolka (npr. pri kolesarjenju, stopanje po stopnicah navzgor, sunkovito obračanje), omejena je tudi gibljivost. Bolečina je topega značaja v primeru poškodbe hrustanca, v primeru poškodbe labruma pa je močna in zbadajoča. Seva po sprednji strani stegna do kolena. 

Diagnostika

Diagnozo zdravnik potrdi s kliničnimi testi, ter magnetno resonanco ali rentgenskim slikanjem za boljši vpogled v samo postavitev kosti.

Zdravljenje

V začetku se poslužujemo konzervativnega zdravljenja, kjer izločimo aktivnosti, ki povzročajo bolečino. Med manualno terapijo izvajamo artikulacijske tehnike mobilizacijo kolka in odpravljamo mišična neravnovesja moči. Krepitev stabilizacijskih mišic kolka zmanjša pritisk stegnenice v sklepno špranjo na medenici med hojo. 

V primeru, da se konzervativno zdravljenje ne obnese pri zmanjšanju bolečine, se opravi operativni poseg, da odstranijo napake, ki motijo upogib in notranjo rotacijo kolka ali rešijo drug poškodovan del struktur.

Scroll to Top