fbpx

ZLOM, IZPAH IN ZVIN GLEŽNJA

Kaj morate vedeti?

Zlom gležnja je težka poškodba, ki zahteva oskrbo v bolnišnici. Gre za popolno ali delno prekinitev kostnega ali hrustančnega tkiva. Ob zlomu gre zaznati bolečino, oteklino, deformacijo uda, oteženo ali nemogočo gibljivost in škrtanje.

Izpah je resna poškodba skočnega sklepa, kjer se vezi tako močno raztegnejo, da sklepa ne morejo zadržati v svoji anatomski legi. V tem primeru pride do navzven vidne deformacije skočnega sklepa. Takšen sklep je potrebno bodisi mehansko, bodisi operativno spraviti v naravni položaj.

Zvin gležnja je zagotovo ena najpogostejših mišično- skeletnih poškodb. Pri zvinu gležnja se zaradi nenadnega upogiba gležnja navznoter poškodujejo vezi na njegovi zunanji strani. Zvini zaradi nenadnih upogibov gležnja navzven so redkejši. Navadno jih spremlja močna bolečina, ki se lahko pojavi takoj ali šele čez nekaj časa, njena jakost pa ni vedno merilo obsega poškodbe.

Simptomi

Če v gležnju poka, je verjetno pretrgana vez. Pri zvinu se pojavi tudi oteklina. Če je otekanje hitro, gre lahko za hujšo poškodbo. Zaradi zvina gleženj težko premikamo, pri opiranju nanj imamo občutek nestabilnosti. Če bolečina in nestabilnost gležnja ne mineta kmalu, je verjetno prišlo do hujše poškodbe, ne le do zvina, zato je potreben pregled pri zdravniku.

Zdravljenje

Pri hujših zvinih, zlomih in izpahih je potrebna fizioterapija, ki jo začnemo po poškodbi. Predhodno je potrebno opraviti ultrazvočno diagnostiko ali magnetno resonanco. Pomembno je, da gležnja ne obremenjujemo preveč. Kasneje sledijo vaje, s katerimi povečamo stabilnost sklepa. Nato postopoma preidemo na vaje, s katerimi učvrstimo sklep.

 

Scroll to Top