fbpx
ZDRAVA KRI za ZDRAVO TELO!
Preverite ustreznost krvnih parametrov s hitrim, informativnim laboratorijem, ki nam poda natančne rezultate o našem zdravju.

Preverite ustreznost krvnih parametrov s hitrim, priročnim in informativnim laboratorijem, ki je zelo enostaven za uporabo in nam poda natančne rezultate o kvaliteti naše krvi.

Kri po telesu nenehno kroži po sklenjenem krvnem obtoku ter v vse dele telesa, v vsako celico, prinaša in odnaša snovi. Analiza krvi je ključna pri postavljanju diagnoz, pri spremljanju poteka zdravljenja in pri odločitvah za terapijo.

Poskrbite za redno spremljanje stanja svojega zdravja - za svojo zdravo prihodnost!

Komu priporočamo informativni pregled krvi ?

Informativni pregled krvi priporočamo vsem, ki jih zanimajo osnovni krvni testi pomembni za zdravje in dobro počutje. Z analizo krvi dobimo vpogled v procese, ki se odvijajo v našem telesu in lahko pravočasno ukrepamo.

STAREJŠIM,

ŠPORTNIKOM, ki želijo boljše rezultate,

MLADOSTNIKOM,

VSEM, KI ŽELIJO VPOGLED V SVOJE ZDRAVJE,

TISTI, KI ŽELIJO PREVERITI USPEŠNOST ZDRAVLENJA

Katere analize lahko opravite na podlagi vzorčka krvi?

HOLESTEROL

ERITOCITI

GLUKOZA

HEMOGLOBIN

LAKTAT, LAKTAT RAPID

TRIGLICERIDI

Rezultati meritev so zanesljivi, nudijo vpogled v naše trenutno zdravstveno stanje, pomagajo pri usmeritvah nadaljnjega samozdravljenja, spremljajo izboljšanja v procesu samozdravljenja in potrjujejo pravilno pot samozdravljenja. V primeru slabih rezultatov krvnih testov je potreben posvet z osebnim zdravnikom in opravljanje meritev v medicinskih laboratorijih pristojnih inštitucij, kar osebje, ki izvaja meritve tudi predlaga.

Kaj nam povedo navedeni parametri?

HOLESTEROL

Holesterol je vosku podobna snov, ki je ključna sestavina živalske celice. Iz njega nastanejo v telesu številne druge snovi, ki so nujne za življenje, med drugim tudi nekateri hormoni. Holesterol nastane v jetrih, kar nekaj pa ga telo dobi s hrano in je v vodi netopen. Pri njegovi razgradnji nastajajo v jetrih žolčne kisline, ki se izločajo v prebavila in so nujno potrebne pri prebavi maščob, ki jih dobi s hrano.
Ločimo: »škodljive« lipoproteine (lipoproteini z majhno gostoto – LDL, lipoproteini z zelo majhno gostoto – VLDL, ostanki VLDL), ki omogočajo kopičenje holesterola v žilni steni, in »koristne« lipoproteine (lipoproteini z veliko gostoto – HDL), ki holesterol iz žilnih sten odstranjujejo.
Naš cilj je, da bi bilo škodljivih lipidov v krvi čim manj, holesterola HDL pa čim več.

ERITROCITI

Eritrociti nastajajo v rdečem kostnem mozgu, ki se nahaja v ploščatih kosteh (medenica, prsnica, lobanja). Pod vplivom hormona eritropoetina, ki nastaja v ledvicah, v kostnem mozgu začnejo nastajati krvne celice, ki se nato izločajo v kri. Glavno nalogo pri prenosu kisika v tkiva ima hemoglobin, ki je SESTAVNI DEL eritrocita. Na hemoglobinu se nahajajo molekule železa, ki vežejo kisik. Eritrociti nato s potovanjem krvi po žilah prenašajo kisik v druga tkiva po telesu. Premajhna koncentracija eritrocitov, hemoglobina in železa ter strukturne spremembe eritrocitov in hemoglobina zato vodijo v anemijo.
Anemija se kaže z različnimi simptomi. Lahko kot blaga motnja, ki ne povzroča hujših težav, ali pa kot motnja, ki onemogoča človekovo normalno delovanje zaradi motene telesne zmogljivosti. Pogosta je vrtoglavica, motnje koncentracije, zaspanost, utrujenost, hitra utrudljivost med telesno aktivnostjo, pospešen srčni utrip v mirovanju, glavoboli. Opazimo lahko bledico kože, razpoke v ustnih kotih ter krhke lase in nohte.

GLUKOZA

Glukoza ali krvni sladkor je eden najpomembnejših virov energije v organizmu. Hrana, ki jo zaužijemo, se v prebavilih razgradi do sestavin, ki se skozi steno črevesja lahko vsrkajo v kri. Škrob in sladkor se razgradita do glukoze oziroma sladkorja v krvi. Vrednosti glukoze v krvi na tešče so merilo za učinek srednjedolgo delujočega inzulina zvečer, meritve pred obroki za prehodni odmerek kratkodelujočega in jutranjega srednjedolgo delujočega inzulina, pa tudi za določanje naslednjega odmerka kratkodelujočega inzulina.

HEMOGLOBIN

Hemoglobin je protein u krvi, ki vsebuje železo (rdeče krvničke), katerega osnovna funkcija je prenos kisika iz pljuč v tkiva in mišice. Zasidran je v eritrocitu.

LAKTAT

Encim prisoten v celicah vseh tkiv, največ v srcu, jetrih, mišicah in ledvicah. Povišanje laktata je lahko posledica srčnega infarkta, hemolitične anemije, razsejanega karcinoma, šoka,… V medicini merimo laktat v krvi, saj nam služi kot biokemični marker nezadostne tkivne prekrvitve. Laktat v krvi tako odraža ravnovesje med njegovim odstranjevanjem (jetra) in tvorbo v pogojih brez kisika (tkivna hipoksija).

TRIGLICERIDI

Z analizo trigliceridov lahko opravljamo nadzor vnosa maščob v telo s hrano. V veliki meri se sintetizirajo v telesu, delno pa jih zaužijemo tudi s hrano.

Zvišane vrednosti trigliceridov so lahko posledica: sladkorne bolezni, obstruktivne zlatenice, nefroze ali zmanjšanega delovanja ščitnice. Znižane vrednosti trigliceridov so lahko posledica: povečanega delovanja ščitnice, težkih končnih stadijev jetrnih bolezni, podhranjenosti, kroničnih obstruktivnih bolezni pljuč ali hipolipoproteinemije.

" Zdravje je naše največje bogastvo. "

Scroll to Top