fbpx

HLAJENJE: Kdaj in kako hladiti pri oteklini in bolečini

Terapija s hladom, znana tudi kot krioterapija, uporablja nizke temperature za lajšanje bolečine in zmanjšanje otekline. Ta metoda je pogosto uporabljena v športni medicini, fizioterapiji in domači oskrbi. Tukaj vam bomo predstavili, kdaj je primerno uporabiti krioterapijo, kako jo pravilno izvajati ter kakšni so njeni učinki na vnetne procese, pri čemer se bomo oprli na najnovejše študije od leta 2021 dalje.

Kdaj hladiti oteklino in boleče mesto

Krioterapija se najpogosteje uporablja pri akutnih poškodbah, kot so zvin, nateg mišic ali udarec. Priporoča se v prvih 24 do 48 urah po poškodbi, ko so simptomi najizrazitejši. Hlad deluje tako, da zoži krvne žile (vazokonstrikcija), kar zmanjša pretok krvi in posledično oteklino in bolečino.

Ključna pravila za uporabo HLAJENJA:

 • Takoj po poškodbi: Za zmanjšanje vnetja in otekanja.
 • Za akutne poškodbe: Kot so zvini, nategi, udarci in podobno.
 • Za lajšanje kronične bolečine: Pri nekaterih kroničnih stanjih, kot je artritis, lahko hlad lajša bolečino.

  Konkretni primeri kdaj hladiti in kdaj ne?
  Kdaj hladiti:
 • Zvini in Nategi: Takojšnja uporaba ledu pomaga zmanjšati oteklino in bolečino.
 • Po operacijah: Hlad lahko pomaga zmanjšati pooperativno oteklino in bolečino.
 • Akutna poškodba mišic: Takojšnje hlajenje zmanjša oteklino in preprečuje nadaljnje poškodbe.

  Kdaj ne hladiti:
 • Pred telesno aktivnostjo: Hlad zmanjšuje mišično prožnost in moč, kar lahko poveča tveganje za poškodbe.
 • Na odprtih ranah: Hlad lahko upočasni proces celjenja ran.
 • Pri kroničnih težavah brez otekanja: Za dolgotrajno bolečino brez prisotne otekline so lahko bolj primerne toplotne terapije.

  Kako pravilno izvajati hlajenje:
  Najpogostejši načini izvajanja krioterapije vključujejo uporabo ledenih obkladkov, hladilnih gelov ali pršila z hladilnim učinkom. Pomembno je upoštevati nekaj osnovnih pravil:

 • Trajanje: Ledeni obkladek se nanese na prizadeto območje za 15-20 minut naenkrat. Postopek se lahko ponovi vsake 2-3 ure.
 • Zaščita kože: Med led in kožo je priporočljivo postaviti tanko krpo ali brisačo, da se prepreči poškodbe kože.
 • Počitek: Prizadeto območje naj bo med krioterapijo čim bolj v mirovanju.

  Učinki hlajenja na vnetni proces

  Študija iz leta 2021, objavljena v “Physical Therapy in Sport,>” je ugotovila, da krioterapija učinkovito zmanjšuje otekanje in bolečino pri akutnih poškodbah, vendar njen vpliv na dolgoročno celjenje tkiva ostaja nejasen. Raziskava je pokazala, da medtem ko hlad zmanjšuje oteklino in vnetje, lahko prekomerno hlajenje dejansko upočasni proces celjenja, saj zavira pretok krvi in dostavo hranil na poškodovano območje (Miranda et al., 2021) (Michigan Today).

  Raziskava iz leta 2022, objavljena v “Journal of Performance Health Research,” je pokazala, da krioterapija zmanjša celično presnovo in vnetne markerje, kar lahko pomaga pri zmanjševanju sekundarnih poškodb tkiva po začetni poškodbi (Bishop et al., 2022) (USanDiego Digital).

  Zaključek

  Krioterapija je učinkovita metoda za kratkoročno zmanjšanje bolečine in otekline pri akutnih poškodbah. Njena uporaba je najbolj smiselna v prvih 24 do 48 urah po poškodbi, s pravilnim izvajanjem pa lahko preprečimo dodatne poškodbe tkiva. Vendar pa najnovejše raziskave opozarjajo, da je potrebna previdnost pri dolgotrajni uporabi krioterapije, saj lahko prekomerno hlajenje negativno vpliva na proces celjenja.

  Pri uporabi krioterapije je ključnega pomena pravilna tehnika in zmernost, da dosežemo optimalne rezultate in zmanjšamo tveganje za neželene učinke.

  Viri in literatura:

 • 1. Miranda, J.P., et al. (2021). “Effectiveness of cryotherapy on pain intensity, swelling, range of motion, function, and recurrence in acute ankle sprain: A systematic review of randomized controlled trials.” Physical Therapy in Sport, 49, 243-251. DOI: 10.1016/j.ptsp.2021.04.005 (Michigan Today).
 • 2. Bishop, B.N., Jacks, D.E., Greenstein, J.S., Topp, R., & Huffman, A. (2022). “The Short-Term Effects of 2 Different Cryotherapy Methods on Acute and Subacute, Noncomplicated, Bilateral Neck Pain.” Journal of Performance Health Research, 1(1), 11-17. DOI: 10.25036/jphr.2017.1.1.bishop (USanDiego Digital).
 • Scroll to Top