fbpx

KALCIJ

Kalcij- Ca, mineral, ki je najbolj pogost mineral v telesu. Kar 99% ga je v kosteh in zobeh, kjer skrbi za njihovo rast, razvoj in trdnost, ter stabilnost. Skrbi pa tudi za ostale funkcije, in sicer: prenaša živčne impulze, uravnava bitje srca, skrbi za normalno strjevanje krvi, omogoča krčenje mišic in sodeluje pri delovanju encimov in pri sproščanju energije pri presnovi. Lahko rečemo, da brez njega ne bi mogli sestaviti ne kosti, ne zob in tudi ne večine ostalih celic. Ključen je pri pubertetnikih in tudi že prej, v času otroštva. Takrat je rast telesa najbolj intenzivna. Izredno pa je pomemben tudi v kasnejši dobi, v pozni starosti, ker se začne gostota kosti zmanjševati. Občutljivo obdobje za kalcij je tudi obdobje pri ženskah, ko nastopi menopavza. Tu se zaradi hormonskih sprememb spremeni tudi absorbcija kalcija.

Priporočen dnevni odmerek za odraslega človeka je 800 mg.

Simptomi pomanjkanja:

Če je kalcija premalo, se odraža v nižji kostni gostot in s tem se dvigne možnost za povečanje zlomov in nastanka osteoporoze v starejši dobi. Zanimivo je tudi, da ljudje, ki imajo nizki vnos kalcija imajo tudi povečano tveganje za povišan krvni tlak.

Ljudje, ki se izogibajo mleka in mlečnih izdelkov (vegani in tisti, ki imajo alergije na mleko in intoleranco na laktozo), so tui nagnjeni k pomanjkanju kalcija.

Simptomi presežka:

Če ga je preveč po telesu, pa vpliva na absorbcijo drugih mineralov, ter lahko povzroči ledvične kamne in kalcinacijo. Možen simptom je tudi zapeka in vnetje sečil.

Najpomembnejši vir kalcija so mleko in mlečni izdelki: parmezan, siri, jogurt, maslo, skuta. V nekatere rastlinske nadomestke se dodaja kalcij ravno iz tega razloga, da ga zaužijejo tudi ljudje, katri ne uživajo mleka in izdelkov iz njega. Kalcij se nahaja tudi v rastlinskih živilih, žitih: mandlji, soja, brazilski oreščki, jajca, blitva, špinača, suhe marelice ohrovt, brokoli, por. Nahaja se tudi v sardelah/sardoni, če jih pojemo s kostmi, drugače sardela/sardon kot sama po sebi ne vsebuje dovolj kalcija.

Kalcij je najbolj učinkovit skupaj z vitaminom A, vitaminom C in vitaminom D, železom, magnezijem in fosforjem (pazite, preveč fosforja lahko povzroči izgubo kalcija)

Kakšna je količina kalcija v telesu- ali ga je dovolj, ali premalo, mogoče preveč, lahko ugotovimo na zelo hiter in neinvaziven način. Metoda merjenja kalcija in tudi ostalih mineralov, vitaminov in težkih kovin, se imenuje spektrofotometrija. Naprava, ki nam to omogoča je Oligo. Ta nam po principu spektrofotometrije odda svetlobo, ki potuje skoti testirani vzorec- v našem primeru je to dlan. Del svetlobe vzorec absorbira, del pa pripotuje do detektorja. Tako lahko zelo hitro dobimo grafičen prikaz stanja.

Prehranske potrebe je priporočljivo zadovoljiti z živili, ker hrana vsebuje naravne oblike vitaminov in mineralov. Če ga kljub temu ne zaužijemo dovolj in je v pomanjkanju, se priporoča uživanje prehrambenega dodatka. 

https://www.reliveshop.si/collections/erba-vita/products/kalcij-kapsule?_pos=1&_sid=d9c3e5c09&_ss=r

https://www.reliveshop.si/collections/now/products/now-koralni-kalcij-prah-170g?_pos=2&_sid=d9c3e5c09&_ss=r

https://www.reliveshop.si/collections/zdravje-in-podpora-telesu/products/coral-calcium-magnesium-100-tablet?_pos=5&_sid=d9c3e5c09&_ss=r

https://www.reliveshop.si/collections/erba-vita/products/osteo-p?_pos=4&_sid=d9c3e5c09&_ss=r

Scroll to Top