fbpx

Motnja presnove maščob

Motnja presnove maščob- lipidov se kaže kot povišana količina holesterola in/ ali trigliceridov v krvi. Oba se nahajata v jetrih, vendar jih v telo vnašamo tudi z določeno hrano. Ker so jetra glavni filter v telesu (prvi filter so ledvica) je potrebno za njih lepo skrbeti. Jetra šibijo razdražljivost, frustracije, jeza, zamere, nepotrpežljivost, nervoza,…zato bodite pozorni, da je teh čustev čim manj v vašem vsakdanu. Jetra se krepi spomladi.

Povišane maščobe v krvi so pomemben dejavnik tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja, torej za celoten kardiovaskularni sistem.

Holesterol– je ena od maščob v krvi; je molekula, ki sodeluje pri obnovi in celjenju. Najpogostejši razlogi za povišan holesterol so kronična vnetja, ki so največkrat povezana z življenjskim stilom, prevelika telesna teža, premalo gibanja, stres, napor, pomanjkanje spanja, procesirana hrana z veliko sladkorji in malo hranil, kava, alkohol, kajenje…Sami lahko pomagamo tako, da si uredimo življenjski slog in prehranjevalne navade: redni obroki in uravnoteženi obroki, ki temeljijo na hrani bogati s hranili. Izogibajmo se industrijsko predelani hrani, ki vsebuje veliko sladkorjev in trans maščob. Zmanjšamo vnos nasičenih maščob (margarina, ocvrta hrana, hidrogenirana rastlinska olja) in jih zamenjamo z nenasičenimi (oreščki, semena, avokade, olive, laneno olje, ribe: sardine, sardele, skuše…). Jejte čim več sadja, sezonske in lokalno pridelane hrane, ogljikovih hidratov z nizkim glikemičnim indeksom: kvinoja, amarant, sladki krompir, divji riž…

Trigliceridi– so tudi tipi maščob v krvi. Povišani trigliceridi so dejavnik tveganja za razvoj metaboličnega sindroma, ki povzročajo težave na srčno-žilnem področju. Glavni povzročitelj povišanja je hrana bogata s sladkorji ter preprostimi ogljikovimi hidrati. Uživajmo hrano bogato z vlakninami: zelenjava, ovseni kosmiči, sadje, polnozrnate žitarice.

Razlika med njima je ta, da trigliceridi shranjujejo neuporabne kalorije, ki jih telo uporabi za energijo, ko jih potrebuje, medtem ko holesterol pomaga pri gradnji celic in hormonov.

Razlika med njima je ta, da trigliceridi shranjujejo neuporabne kalorije, ki jih telo uporabi za energijo, ko jih potrebuje, medtem ko holesterol pomaga pri gradnji celic in hormonov.

TOREJ, SKUPNI VZROKI ZA POVIŠANJE TRIGLICERIDOV IN HOLESTEROLA SO:

 • Uporaba zdravil
 • Prehrana z veliko nasičenih maščob
 • Debelost
 • Določene bolezni
 • Kajenje
 • Premalo gibanja
 • Prekomerno uživanje alkohola
 • Genske pred dispozicije

  Za pospešeno presnovo maščob, skupaj s trigliceridi in holesterolom svetujemo uživanje prehranskega dodatka STEROL STOP. Ta prispeva k normalni presnovi maščob, pomaga pri presnovi holesterola in trigliceridov, podpira normalno delovanje srčno- žilnega sistema in deluje antioksidativno. Zaužije se eno kapsulo zvečer po obroku, s kozarcem vode.Prepovedano pa ga je jemati med nosečnostjo, dojenjem in v primeru terapije z zdravili za znižanje lipidov.

 • Scroll to Top