fbpx

NESPEČNOST IN LULANJE V POSTELJO

Nočno močenje postelje je nedvomno velika težava in skrb tako za otroka, kot posledično za starše.

O močenju govorimo takrat, ko se sicer zdrav otrok, brez da bi se zavedal, polula v posteljo med spanjem. Dogaja se lahko vsako noč ali nekajkrat na teden. To velja za otoke starejše od 5 let. Nekateri strokovnjaki povezujejo močenje postelje tudi preko genske zasnove: Če so močili v posteljo tudi starši, je večja verjetnost, da to počne tudi otrok. A točnega načina dedovanja še ne poznajo.

Težava se predvsem kaže bolj pri dečkih kot deklicah. Otrok, ki moči posteljo in se početja že zaveda, je močno psihično obremenjen. Lahko se razvije slaba samopodoba, stiska, neugodje, strah pred spanjem drugje, nespečnost…

Bilo je narejenih kar nekaj raziskav za odkrivanje vzrokov in med najpogostejšimi vzroki je zaslediti:

  • Nerazvita zavest zbujanja pri polnem mehurju/trden spanec: Starši teh otrok pogosto opažajo izredno trden spanec, ko jih poskušajo zbuditi, ravno zato, da bi preprečili nočno močenje. Ko jih odnesejo na stranišče, se otroci tega sploh ne zavedajo. Gre za živčne povezave mehurja s centri v velikih možganih, ki pri nekaterih dozorijo kasneje kot običajno.
  • Nerazvit ritem izločanja hormona vasopresina: Hormon vasopresin, ki se izloča v možganih, deluje na različne procese v telesu. Ta hormon se več izloča ponoči kot podnevi, zato nastaja podnevi več urina manjše gostote, ponoči pa manj urina večje gostote.
  • Majhna prostornina mehurja: Živčevje mehurja je še nezrelo in ob manjšem draženju mehurja se sprožijo živčni impulzi in dajo znak, da je mehur poln.

Z aktivnim reševanjem težave moramo pričeti takoj, ko se otrok tega zaveda. Že po 3. in 4. letu starosti starši vzpodbujamo k rednemu in pogostemu praznjenju mehurja čez dan, za vsako lulanje naj si otrok vzame dovolj časa, mehur naj izprazni do zadnje kapljice, navadi naj se na odhod na stranišče pred spanjem. Pomembo je, da se navadi popiti dovolj tekočine že v dopoldanskem času, s tem pa poskušamo preprečiti obilnejši vnos tekočine zvečer. Otroka vzpodbujamo tudi k rednemu odvajanju blata. V kolikor se otrok zaradi občutka polnega mehurja ponoči zbudi, ga pospremimo na stranišče.

Zato je toliko pomembna dnevna in predvsem večerna rutina, ki jo vpeljemo v otrokov vsak dan. To je lahko rutina pred spanjem. Torej, neko zaporedje opravkov: večerja, aktivnost pred spanjem, priprave na umivanje, odhod na wc in izredno je pomembno, da se rutina izvaja umirjeno in redno.

Reden vzorec spanja in kvaliteta le-tega je dobrodošla, ker se s tem vpliva na zdrav razvoj otroka in na vse ostale telesne funkcije v telesu.

 

Če popeljemo situacijo na malo višjo raven, pa je močenje postelje povezano s strahovi in stisko, navezanost na očeta. Je otroška duša, ki joka.

Otroku se podari kamenček Rožnati kremen, ki mu bo pomagal, da bo vztrajal pri rutini, čistil ga bo na vseh nivojih in prinašal bo ljubezen in moč v otrokovo čisto in iskreno dušo.

Scroll to Top