fbpx

POVEČAN KRVNI SLADKOR (GLUKOZA), NASVETI IN UKREPI

Tako, kot si kdaj pa kdaj izmerimo krvni tlak in preverimo stanje telesne teže, je prav da tudi preverimo stanje vrednosti glukoze v krvi. Če je vrednost visoka –nad 5,6 mmol/ je prav, da redno spremljamo prisotnost glukoze ali krvnega sladkorja kot ga omenjamo v laičnem jeziku. Če je rahlo povišano, še ni potreben preplah, ampak opomnik k bolj resnemu pristopu za zdrav življenjski slog. V primeru, da je rezultat pri odvzemu vzorca za meritev glukoze precej višja, pa je stanje potrebno jemati resno in odgovorno, saj se lahko razvijejo marsikatere avtoimune bolezni- npr. sladkorna bolezen.

Previsok delež glukoze je posledica vzporedno prisotne okvare trebušne slinavke – ki izloča premalo inzulina, ter oslabljenega učinka inzulina na mišičje in predvsem jetra.

Krvni sladkor (glukoza) je glavni vir naše energije in je nujen za normalno delovanje možganov. Telo dobi glukozo, ko zaužijemo hrano predvsem bogato z ogljikovimi hidrati. TREBUŠNA SLINAVKA je glavni organ, ki regulira porabo glukoze skozi izločanje inzulina.

Če v življenju preveč analizirate in vas tare zaskrbljenost, otežujete delovanje trebušne slinavke. Pozorni bodite, kaj razmišljate, kaj vas obremenjuje, s kakšnimi občutki se srečujete čez dan in poskrbite, da to v vas ne raste in se ne razvija. Naše misli imajo neverjetno moč in tako lahko s svojimi čustvi reguliramo tudi stanje naših organov.

Pozorni bodimo na naslednje znake, saj tako lahko ukrepamo, še preden se povečan krvni sladkor razvije v sladkorno bolezen:

 • Nenadna izguba telesne teže brez spremembe prehrane
 • Stalna in povečana žeja- suha usta
 • Pogosto uriniranje
 • Slabo in počasno celjenje ran
 • Ponavljajoče se infekcije mehurja, ledvic
 • Razna vnetja
 • Utrujenost, razdražljivost
 • Povečan apetit
 • Zamegljen vid
 • Mravljinčenje

  Da do zgoraj naštetih stanj ne pride, ima izreden vpliv tudi zdrava prehrana, ki je primerna za uravnoteženje glukoze- hrana z veliko raznobarvne, lokalno pridelane, sezonske zelenjave, rastlinskih beljakovin ter vlaknin. Ogljikovi hidrati naj bodo omejeni ter enakomerno razporejeni tekom dneva: rjavi riž, kvinoja, amarant, ovseni kosmiči. Uživajte jagodičevje, stročnice, mastne ribe (skuše, sardine), oreščke, semena, cimet, hrana bogata z vlakninami … Trebušni slinavki odgovarja buča, sladki krompir, korenje, prosena kaša, mango. Izogibajte se uživanju predelanim izdelkom, izdelkom iz bele moke, jedi iz konzerv, svinjini, sladkorju, alkoholu in sladkim gaziranim pijačam ter energijskim poživilom.

  Vključite tudi redno telesno vadbo- vsaj pol ure dnevno, izogibajte se stresnim situacijam, če kadite, prenehajte in če imate prekomerno telesno težo, jo je potrebno zmanjšati.

  Poleg vsega naštetega pa je priporočljivo, da posegate po kvalitetnih prehrambenih dodatkih, kateri vam pomagajo uravnavati raven krvnega sladkorja in ki je koristen za spodbujanje presnove ogljikovih hidratov. Eden izmed njih je GLICEM STOP. Priporočen odmerek je 2 kapsuli z vodo, najbolje 15 min pred vsakim glavnim obrokom, lahko pa tudi že med zajtrkom.

  Bodite odgovorni do svojega zdravja, predvsem pa do svojega telesa.

 • Scroll to Top